Author Archives: bufoblombergi

Achmat Umar från Östergötland

Hundratals brev, tusentals fotografier, dagböcker och en indonesisk lampskärm av mänsklig hud. Invid Sommens strand i Östergötland har jag bärgat en researchskatt. Skapandet av en biografi kan börja. Den här gången skall jag berätta om Eric Lundqvist. Författaren och jägmästaren som var en flammande antirasist och en miljökämpe som förutsåg dagens skogsplundring. En man som &hellip Continue reading »

Categories: Uncategorized | Leave a comment

Biografi om Rolf Blombergs vän Eric Lundqvist

Signerat och klart. Jag skrev Rolf Blombergs biografi och nu är det dags för hans vän, som presenterades redan i Folkhemmets äventyrare. Eric Lundqvist var en av Sveriges stora folkbildare. Stridbar omvärldsskildrare, stark röst för mänskliga rättigheter. Därtill uttalad feminist i det konservativa folkhemmet. Anständig, medkännande, aldrig stillatigande inför orättvisor. Inte konstigt att han och &hellip Continue reading »

Categories: Uncategorized | Leave a comment

VÄLKOMMEN TILL ROLF BLOMBERG OCH HANS VÄRLD

Detta är Folkhemmets äventyrare – den svenska sidan om Rolf Blomberg. Här färdas vi i Rolfs fotspår, precis som jag gjorde under researchen till min bok Folkhemmets äventyrare – en biografi om forskningsluffaren Rolf Blomberg. Överst till höger på sidan finner ni ”Om Rolf Blomberg – boken och bloggen” – klicka in er och läs &hellip Continue reading »

Categories: Uncategorized | 2 Comments

GOD JUL MED ROLF BLOMBERG

God jul kära Blomberg-vänner! Julen 1950 var en stillsam historia för Rolf Blomberg. Mellan julbestyren i Quito oroade han sig över bokförsäljning, vilket inte är helt ovanligt för en hårt arbetande bokmakare. Sten Bergman tycktes det gå bra för och två år senare kom Expedition Kon-Tiki av Thor Heyerdahl som julbok för pojkar. Rolf kämpade &hellip Continue reading »

Categories: Uncategorized | Leave a comment

JULKLAPPSTIPS

Beställer ni min bok Folkhemmets äventyrare på Adlibris senast 17 december klockan 19.00 levereras den före jul! http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9173893803 Spännande äventyr, snyggt omslag av Jonas Cramby – en perfekt julklappsbok. Detsamma gäller för min reportagesamling I brottets spår, nu till ännu bättre pris! http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9173893056

Categories: Uncategorized | Leave a comment

FACEBOOK

Nu finns jag även på Facebook!

Categories: Uncategorized | 2 Comments

LILLE LABAN

I New York slår jag till på en nätauktion och budar hem en verklig raritet. En 78-varvare från mars 1955 och låten ”Lille Laban” ur filmen Anaconda. Rolf Blomberg berättar, expeditionskocken Lino Quinones sjunger. Plattan pressades av det svenska skivbolaget Sonora och jag kan inte tänka mig att det finns många exemplar av denna bevarade. &hellip Continue reading »

Categories: Uncategorized | 4 Comments

ROLF BLOMBERG – 100 ÅR

I dag den 11 november 2012 skulle Rolf Blomberg ha fyllt 100 år. Hans minne och gärning lever vidare. Ett antal av sina födelsedagar firade Rolf i fält, under expeditioner. Som 1968, då han och Torgny Anderberg var i det kartlösa Llanganati för att filma. I ett brev till sin mamma i Stocksund berättade Rolf &hellip Continue reading »

Categories: Uncategorized | 2 Comments

EFTERLYSNING: MATERIAL OM ERIC LUNDQVIST

Om det finns någon vänlig läsare som kan leda mig till material rörande författaren och skogskarlen Eric Lundqvist – hör i sådant fall gärna av er till mig genom kommentarfunktionen på denna hemsida. Kommentaren går via min privata mejl, så inget ni skriver hamnar på nätet utan vidare. Allt material, alla källor, all research och &hellip Continue reading »

Categories: Uncategorized | 8 Comments

ROLF BLOMBERG OCH PILGIFTGRODAN

Från sina långväga färder förde Rolf Blomberg mängder med amfibier och reptiler till västerländska museer och universitet, ett material ur vilket zoologer kom att beskriva en rad nya arter samt underarter. Men Rolf var själv auktor – beskrivare av ett taxon – till en röd, liten pilgiftgroda från sydvästra Colombia. Under hela 56 år har &hellip Continue reading »

Categories: Uncategorized | Leave a comment