Achmat Umar från Östergötland

Posted by on december 28, 2023

Hundratals brev, tusentals fotografier, dagböcker och en indonesisk lampskärm av mänsklig hud. Invid Sommens strand i Östergötland har jag bärgat en researchskatt.

Skapandet av en biografi kan börja.

Den här gången skall jag berätta om Eric Lundqvist.

Författaren och jägmästaren som var en flammande antirasist och en miljökämpe som förutsåg dagens skogsplundring. En man som ansåg att matriarkatet är den enda lösningen för en bättre värld. Hans bästsäljande böcker var stridsskrifter, de första i Sverige som tog ställning för utsatta, rasdiskriminerade, fattiga medmänniskor.

Eric Lundqvist missade aldrig en möjlighet att tala ut om orättvisor.

I det svenska folkhemmet var han en motkraft.

Mot konsumtion, manschauvinism, översitteri och för folkupplysning med utsålda föredragsturnéer för ABF, Arbetarnas Bildningsförbund, landet runt.

Eric Lundqvist hör till Sveriges stora reseskildrare, men hans texter var raka motsatsen till efterkrigstidens ofta rådande exotism och skrönor om nakna kannibaler i djungel. Med boktitlar som Vildarna finns i väst och Ingen tobak inget halleluja, om en missionär som mutar infödda på Nya Guinea med tobak för att de skall gå i kyrkan, stod Lundqvists böcker i stark kontrast till kollegornas.

Eric Lundqvist var onekligen en komplex, excentrisk man. Sedermera konverterade han till islam och blev Achmat Umar från Östergötland. Historierna är talrika. Som då han satt internerad i japanskt koncentrationsläger och fick hjälp av Rolf Blomberg.

Min bok kommer därtill att skildra den okända, passionerade relationen mellan Eric Lundqvist och en av Sveriges mest kända kvinnliga författare.

Hans vän var alltså reseskildraren och äventyraren Rolf Blomberg, vars biografi, Folkhemmets äventyrare, jag redan har skrivit. Nytt material från Rolf Blomberg och Eric Lundqvist samt berättelser från deras värld kommer att publiceras på denna sida.

Skall bli ett nöje att möta äventyret igen.

Walter Repo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*