GOD JUL MED ROLF BLOMBERG

Posted by on december 23, 2012

God jul kära Blomberg-vänner!

Julen 1950 var en stillsam historia för Rolf Blomberg.

Mellan julbestyren i Quito oroade han sig över bokförsäljning, vilket inte är helt ovanligt för en hårt arbetande bokmakare.

Sten Bergman tycktes det gå bra för och två år senare kom Expedition Kon-Tiki av Thor Heyerdahl som julbok för pojkar.

DSC_0951

Rolf kämpade för att hålla sig aktuell, men det var inte alltid lätt från andra sidan jordklotet och med hårdnande konkurrens.

Så här skriver Rolf hem till föräldrarna i Stocksund:

Quito, juldagen 1950

 

Kära Mamma och Pappa!

Tack för recensionerna av Pappas och Emmitas böcker. De var utmärkta. Särskilt gladde det mig – och förvånade mig inte så lite – att prins Wilhelm var så snäll.

Ja, det är verkligen trist att Gebers inte annonserar bättre. Emmita meddelades i brev från fröken Kleingardt att ”we have started a nationwide advertisment campaign”. Den torkade visst in. Pappas bok har tydligtvis annonserats ännu sämre.

Sten Bergman har haft bättre tur. Annonser dagligen och i alla tidningar. I ”Sverige-Nytt”, den flygpostade tidningen för utlandssvenskar, fanns till på köpet två annonser i samma nummer! Det är ju en snygg bok och tung för priset. Men herregud vad den är tråkig!

Tänk så oändligt mycket bättre Eric Lundqvists Kamrat med kannibaler var och dock annonserades den nästan lika dåligt som en Gebers-bok, trots strålande recensioner.

Hur min djurbok, som kommer till våren, sköts av Gebers kommer att avgöra om jag stannar kvar eller övergår till Bonniers.

I dag är det juldagen och vi tar det ganska lugnt, ty vi kom hem från midnattsmässan halv tre i morse.

Julgran, det vill säga cypress, har vi och glögg gjorde jag i går.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*