ROLF BLOMBERG I SVD

Posted by on januari 26, 2012

Nästan en hel sida i Svenska Dagbladet, där jag en gång, på Marginalen, skrev grunkor och delade plats med Kar de Mumma och Viola.

Nåväl, dagens recension av Folkhemmets äventyrare.

Ordet ”meningsbyggnad” dyker upp. Igen. Ordet användes även i en tidigare recension av boken, då på Nerikes Allehanda och av en annan journalist.

Bara ett konstaterande.

Precis som jag genom att googla konstaterar att det svenska språket innehåller, möjligen, över 170 000 ord. Google är en populär grej och ett eget verb – att googla.

2 Responses to ROLF BLOMBERG I SVD

  1. Nicholas

    Hej!
    Blombergfan och samlare av gamla svenska reseskildrare (B Danielsson, S Holmsen, E Lundqvist, S Bergman o s v o s v). ”Folkhemmets äventyrare” var lika uppskattad som efterlängtad! I Boken nämns Blombergs/Lundqvists vänskap, men jag har en vän som i ungdomen hade herrar Rolf Blomberg och Bengt Danielsson i sin fars kök, berättandes rövarhistorier och drickandes whisky, har du belägg för deras korsande vägar oxå? Min bokhylla känns mer och mer korsbefruktad. Likaså har jag en udda bok (”Drama hos aucas”), där fem missionärer mördades av aucas efter att läst ”Vildar” (Blomberg nämns) ….Tack!

  2. Thomas Malm

    För många år sedan såg jag i ett reportage om BOKFÖRLAGET BRA BÖCKER ett foto av flera författare tillsammans, däribland Bengt Danielsson och Rolf Blomberg. Minns ej i vilken tidning, men möjligtvis kan man spåra upp fotot genom förläggaren. Både Bengt och Rolf kände för övrigt Sverre Holmsen, som var vän med Rolf redan på 30-talet och som gav mig dennes adress (och även brevväxlade med Eric Lundqvist). Förutom att alla tre var populära reseskildrare på 50-talet, så hör det till saken att Bengt gjorde sin första expedition inte till Söderhavet (som man annars förbinder med hans namn) utan till jibaros i Ecuador, eller shuar som folket ifråga numera vill kallas, och dem hade ju även Rolf besökt, så de hade nog åtskilligt att prata om. Resan slutade som bekant med att Bengt gick ombord på Kon-Tikiflotten under befäl av Thor Heyerdahl – som var släkt med Sverre Holmsen både på sin fars och mors sida. Bengt var under expeditionen i Ecuador amanuens till den finske professorn Rafael Karsten, vars dotter Eva också var med och som på äldre dagar i Lund återupptog studiet av shuar samt besökte Rolf i Quito. Det var genom Eva jag lärde känna Torgny Anderberg, som i sin tur var god vän även med Bengt – och ju även samrabetade med Rolf …
    Thomas Malm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*