RISTAT I STEN

Posted by on februari 17, 2011

Örgryte gamla kyrkogård i Göteborg, här vilar två stora män med största betydelse för Rolf Blombergs väg som fotograf och insamlare åt svenska museer.

Den ene är Victor Hasselblad.

Grundare och VD för Victor Hasselblad AB, initiativtagare till Hasselbladkameran 1948.

Den nya kameran skulle testas i tuffa miljöer, vad passade då bättre än att låta folkhemmets äventyrare göra det i tropisk urskog.

Bakgrunden: Rolf och Victor möttes, av en slump, i sällskapslivet på ett fartyg. De blev goda vänner och resten är fotohistoria – Rolf tog Hasselblad till några av världens mest otillgängliga platser och höll troget fast vid kameran under hela sin verksamhetstid.

Den andre är Leonard Jägerskiöld, född 1867.

Professor, adelsman, ornitolog, sedermera ledamot av Kungliga vetenskapsakademien, men framför allt – i drygt tre decennier var han chef för Göteborgs naturhistoriska museum.

Jägerskiöld är utan tvekan den som har betytt mest för museets utveckling.

Mycket av vad dagens besökare ser på museet, såsom däggdjursrummet och alla fina originalmontrar (härligt att de har bevarats, bättre kvalitet finns ej att uppbringa och de är fullkomligt unika med sina uppbyggda miljöer) är direkta delar av Jägerskiölds vision och handling vad gällde samlingarna, hur de skulle inbringas, presenteras och bäst bevaras.

Jägerskiölds betydelse för forskningen går inte att överskatta och för Rolf var han, vill jag påstå, avgörande.

Rolf var bara 23 år då han promenerade upp för Ekebacken till museet och där träffade professor Jägerskiöld, som genast satte den unge naturintresserade forskningsluffaren i arbete.

Museet höll sig med ett antal djursamlare och i april 1936 blev Rolf en i staben – att samla djur var ett sätt för Rolf att komma ut i världen.

Den första resan för museet gick till Ecuador med Galápagosöarna, därpå for Rolf till Borneo, för att bland annat fånga näsapor.

Sistnämnda tur gav honom malaria, så kraftig att han var hårsmånen från att avlida i djungeln. I dagar låg han halvt medvetslös i torftiga palmbladsläger, omgiven av moskiter, infångade djur och depressionsmärkta tankar.

Den resan gjorde även att han i det närmaste slutade jaga med gevär, han ville inte känna sig som en mördare.

Istället började han jaga med kamera.

Jägerskiöld hade usel hörsel. En dag 1945 hörde han inte tåget norr om Varberg och påkördes. Rolf förlorade en mentor och förebild.

Victor Hasselblads grav är smyckad med en Hasselbladare av granit, Jägerskiölds grav bär släktens vapen. Avståndet mellan gravarna är kanske tio meter.

Mycket historia på liten plats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*