Sverige och Argentina har band som sträcker sig långt tillbaka i tiden, den som gräver finner en mängd spännande svenska livsöden och det är exakt vad Per Erik Tell har gjort.
På nystartade Massolit Förlag är Tell högaktuell med ett verk som vimlar av svenskklingande och andra namn – tempot är högt, redovisande, emigrantanekdoterna otaliga.
Det är sådana här historiska sidospår som jag älskar och som väcker min nyfikenhet.
Människoöden.
Vilka var människorna bakom dessa namn?
Hur gick det för dem, vad hände sedan, vilka drömmar slog in och – vilka var de drömmar som aldrig förverkligades?
Sådant funderar jag på.
Och så når jag sidan 128, ett namn som jag har levt med länge: Rolf Blomberg – forskningsluffaren i Ecuador. Hur passar han in i en bok om Argentina?
Kopplingen är Gerda Pehrson, tidigare omnämnd i denna blogg, som tillbringade barndom i Misiones, den svenska kolonin i nordöstra Argentina.
Hennes bok Floden tog innehåller en bild på en fågelspindel, fotot är taget av Rolf Blomberg. Och då Per Erik Tell gick i sjätte klass fick han Rolfs bok Latitud 0° som examenspremium. Spindelbilden samt minnet av Rolfs bok leder till en ny Tell-historia, med argentinska och svenska förtecken.
Att min konfirmations- och doppräst Sven Arne Flodell, en legendar vad gäller svenskar och svenskättlingar i Brasilien och Argentina, är med i denna väv är en självklarhet.
Flodell grundade Asociación Amigos de Misiones / Misiones Vänner 1974 och mer om hans viktiga och osjälviska arbete kan ni läsa här:
http://blogg.amigosdem.se/#home
http://amigosdem.se/Amigos_de_Misiones/Valkommen.html
Den falske ingenjören och andra svenska spår i Argentina, Tells senaste bok, köper ni här:
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9186649299
Från bokens baksidestext:
Banden mellan Sverige och Argentina sträcker sig långt tillbaka i tiden.
Från slutet av 1800-talet och några årtionden framåt var Argentina det förlovade landet för svenska emigranter. Många var de som fann en fristad i detta flyktingvänliga land, alltifrån svenska arkitekter och tangoentusiaster till nazister och krigsförbrytare.
Idag, drygt 100 år senare, finns fortfarande en mängd kulturella spår och fantastiska berättelser som vittnar om den svenska närvaron i Argentina.
Hur kommer det sig till exempel att fotbollslaget Boca Juniors än idag spelar i de svenska färgerna? Vad gjorde Evert Taube egentligen i Samborombon?
Och vem var den falske ingenjören, denne svensk som anses ha orsakat en politisk skandal som skakade 1890-talets Argentina från grunden?