Dagens boklån: Floden tog av Gerda Pehrson från 1965.
Omslagsfotografi: Rolf Blomberg.
Detta är berättelsen om svenskar som lämnade sina hem för ovissa öden i främmande land.
Storstrejk i Sverige, 40 minusgrader i Norrbotten, framtidsutsikterna såg mörka ut.
En emigrantagent talade om Brasilien som om han sålde dammsugare.
Att man på en enda bananplanta kunde utvinna hela 40 kilo bananer. Läckerheter som vildhonung var bara att hämta i skogen och solen, den livgivande, sken konstant.
Reklamen var identisk med den som lockade de norska utvandrarna till Galápagos eller de tyska till Paraguay. Jag har besökt de flesta av de senare kolonierna och spårat resterna av den förra på Sköldpaddsöarna. Nu tänker jag mig en tur till Brasiliens utmarker.
För storyn är en bit svensk historia, i dag i glömska, samt nog så dramatisk.
Den 10 december 1909 reste de första emigranterna till Brasilien och under 1910 emigrerade 50 familjer med 252 personer.
Under perioden 1909-1911 tog cirka 700 personer ut flyttningsbetyg från pastorsämbeten i Norrbotten för flytt till Brasilien och många reste utan att anmäla det.
Brasilianska regeringen betalade resan från Hamburg.
Gerda Pehrsons familj tillhörde dessa utvandrare och de bosatte sig i södra Brasilien, vid Uruguayfloden. Ett extremt hårt liv vidtog.
I någon reklamtext i mitt arkiv står det att Rolf reste i Gerdas fotspår på uppdrag av förlaget bakom Floden tog. Det stämmer inte. Däremot bidrog han med omslagsbilden, som troligen är tagen någon annanstans,
samt ett par bilder i inlagan, vilka inte skildrar svenskättlingar.
I vilket fall är detta även en bit blombergiana och boken, en raritet, är gripande.