ROLF BLOMBERG ALIAS PROFESSOR PUPPLUND?

Posted by on februari 9, 2011

Nya Smålands upptäckt är troligen Rolfs mest okända verk, tillika hans absolut märkligaste.

Baksidestexten om professor Lusidor Pupplund lyder:

”…vår internationellt kände upptäcktsresande, författare till ett stort antal vetenskapliga verk och reseskildringar och en banbrytare inom den entomologiska forskningen, behöver inte närmare presenteras. / ’Vår tid sista, store upptäcktsresande’ har någon sagt om honom.”

Ett 80-sidigt album, tryckt 1948 och utgivet av Gebers förlag något år senare.

Bland samlare av blombergiana är Nya Smålands upptäckt något av ett enigma, i princip omöjlig att finna. I skrivande stund återfinns, makalöst nog, ett exemplar på auktionssajten Tradera. Utropspris: 800 kronor, eller köp nu för 850.

En spottstyver; om jag inte ägde flera exemplar, varav ett privatinbundet, hade jag slagit till.

Rolf var synnerligen optimistisk inför utgivningen, Nya Småland-inkomsterna tänkte han använda till att låta bygga en båt för långseglats i Söderhavet.

Föräldrarna i Stocksund fick veta:

”Jag önskar en 45 fots ketch och har redan skrivit efter arbetsritningar från New York.”

Den 15 juni 1949 befann han sig i sin ”författarverkstad” på ön Subida Alta i Ecuador och skrev till pappa David Blomberg:

”Jag har inte hört Pappas synpunkter på Pupplund ännu, men själv tror jag inte det är förståndigt att vänta med utgivandet av Nya Småland tills Vildar publicerats.

Den här nya boken kanske kommer ut sent. Förresten finns det väl inte så naiva människor att de för ett ögonblick tror att Vildar är fantasier för att jag också är författare till Nya Småland. Om de är så naiva, så låt dem tro det!

Jag sände Nya Småland till Gebers i december 1945 och, ehuru den antogs, är den inte klar för utgivande förrän till hösten. Fyra år senare. Jag vill inte att någonting stoppar upp den vidare.”

I dag är ett enda exemplar av albumet värt mer än vad Rolf fick i fickan för allt arbete – förlagsförskott och inte helt lysande försäljningssiffror (albumet var nog lite för surrealistiskt för barn) raderade hans griller om en tvåmastad segelbåt.

Dessutom, när Nya Småland väl utgavs hade Rolf fullt upp med annat, som hysterin kring hans upptäckt av Nya världens största padda, Bufo blombergi.

Denna vetenskapliga sensation föräras ett kapitel i min kommande bok Folkhemmets äventyrare (Bokförlaget Atlas).

Längre fram i denna blogg kommer jag att åter behandla ämnet Lusidor Pupplund och albumets teckningar samt förklara vad fasen det hela går ut på.

Klart är att storyn speglar Rolfs ofta vridna, drastiska, lätt bisarra humor och hans surrealistiska dragning, vilket utmärker många av hans teckningar. Men, vem är Pupplund och varför är tonen som den är?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*