Då Rolf som 22-åring lämnade Sverige för Galápagos fick nyheten dominerande plats på ettan, morgontidningens förstasida.
Att resa så långt ansågs synnerligen anmärkningsvärt.
Tidningsrubrikerna som följde då han var på plats och som jag en morgon fann i Rolfs efterlämnade material var av lika ovanligt slag:
”Piratdrottningen på Galápagos lever upp igen. Rykten från Lima – Rolf Blomberg reser dit. Svensken skulle häktas för sitt besök i det olyckliga paradiset.” och ”Svenskens besök på enslingarnas ö klarlägger tragedien i Söderhavet”.
Sedan såg jag fotografierna i kuvertet… Pergamentkropparna på den öde ön Marchena.
Två försvunna som hade hittats mumifierade på en sandstrand.
Kropparna bar koppling till förmodade mord på en viss Eloisa Wehrborn de Wagner-Bousquet, enligt egen utsago baronessa och ättling till Franz Lizst samt Richard Wagner, och hennes älskare.
På Galápagos var hon självutnämnd piratdrottning och planerade en utopi – Det Nya Eden, komplett med Hotell Paradiset.
Rolf hamnade mitt i dramat, som också blev hans första scoop som skribent, därtill ett internationellt scoop.
Hur mycket visste han om de döda och försvunna, varför skulle han häktas, vad utspelade sig egentligen där ute i arkipelagen, 100 mil ut i Stilla havet?
Med Rolfs dagboksanteckningar, brev och tidningsurklipp tog jag en taxi till flygplatsen i Quito för vidare färd mot Sköldpaddsöarna – Galápagos.
En stekhet vecka passerade då jag luffade runt i Rolfs fotspår och träffade jättesköldpaddor som hade sett både Rolf och Charles Darwin.
Arbetet, med såväl dator som machete, utmynnade i ett bokkapitel som jag klockan 04.45 i natt satte punkt för.
Cirka 50 000 tecken totalt av god läsning, direkt till min förläggare.
Om den mytomspunna arkipelagen sa Rolf:
”Jag kom så småningom till Amazonas också och till många andra fängslande, exotiska platser i olika världsdelar. Men Galápagos blev ändå det stora äventyret för mig, den mest oförglömliga upplevelsen och jag har sedan många gånger återvänt dit.”
Intervjuer med Rolf användes av UNESCO som underlag för rapporter om öarnas situation och påskyndade naturskyddet. Hans engagemang i öarna är en viktig gärning och det var på Galápagos som han bestämde sig för att tillägna sitt liv åt äventyret.
Samtidigt är jag trollbunden av all ond, bråd död som har drabbat Galápagos.
Så mycket olycka att det talas om en förbannelse över var människa som försöker kolonisera övärlden – jättesköldpaddans förbannelse.
När detta skrivs står det klart, Rolfs äventyr blir brittisk storfilm 2012: The Galápagos Affair. Stellan Skarsgård spelar en av huvudrollerna, doktor Ritter – en vegetarian som hade dragit ut tänderna för att slippa tandproblem när han flyttade till galápagosön Floreana. I filmen beseglar han sitt öde genom att falla för baronessans ”sexuella magnetism”.
Vem som skall gestalta Rolf är oklart.
Att folkhemmets äventyrare var involverad i ett av 1900-talets största brottsmysterier är inte allmänt känt och min bok innehåller dessutom Rolfs dagboksanteckningar om allt som hände.
The Galápagos Affair…
Själv tackar jag inte nej till en statistroll. Till och med mumifierat lik kan jag spela trovärdigt. Bara jag får återse Galápagos.