SERENGETI – INTO THE WILD

Posted by on oktober 20, 2012

Är just hemkommen efter uppdrag som field guide i det vilda Serengeti, nationalparken i Tanzania.

Jag var även tour leader, den svenska gruppen var underbar, mycket intresserade av djur och natur.

Äventyret började i gryningen.

Innan den skoningslösa solens framfart.

Flodhästarna, vilka saknar svettkörtlar, flyttade sig från sina nattläger till gyttjepoolernas svalka.

En morgontrött schakal tittade på, en bit bort hade lejonungarna redan börjat busa med varandra.

WALTER REPO är field guide och tour leader i Serengeti, Tanzania.

I Serengeti, Ngorongoro och Tarangire – världens i särklass bästa safari – noterade vi naturligtvis the big five och mängder av gnuer, vårtsvin, fåglar, gaseller.

Giraffer rör sig i hjordar om max cirka 25 djur och vi mötte en hjord med hela 22 djur, en makalös parad.

FOTO: WALTER REPO


Trots torrperioden fanns det gott om djur i Ngorongorokratern och så gott som alla zebror var gravida; när regnet kommer och nytt frodigt gräs tittar fram föder zebrorna, allt för att barnen skall få de bästa av förutsättningar i denna hårt prövande miljö.

Min personliga höjdpunkt djurmässigt blev den hotade servalen. En stor katt som man i USA har korsat med tamkatt och på så vis fått kattrasen savannah. Helt oväntat dök den upp framför jeepen och jag blev överlycklig.

Ändå är det alltid lejonen som får kameran och hjärtat att arbeta lite extra. Det blev riktig närkontakt, två honor – med ungar – promenerade inte ens en meter från mig.

Ett annat fint minne var en spännande jaktscen – två geparder, världens snabbaste däggdjur, som smög sig på en gasellhjord i en omringande manöver. Geparden är starkt hotad, svårt drabbad av inavel. I Serengeti dör 90 procent av ungarna innan de har blivit tre månader, inaveln har försämrat deras motståndskraft mot sjukdomar.

Hade gärna funnit något i ormväg, istället blev det en sävlig nilvaran – för er reptilfrälsta som undrar…

Boendet var som alltid med Arvidson & Arvidson av högsta klass, i synnerhet på unika Tarangire Safari Lodge, där vi huserade i moderna tält mitt i det vilda, med lejon och elefanter i lägret. Det är något alldeles speciellt att somna till ljudet av nattligt aktiva lejon – det är på natten de jagar och samtidigt annonserar sin närvaro med mullrande, dova vrål.

Efter safarin flög vi propeller till fina kryddön Zanzibar – sol, bad och god mat. Grillad marlin med en skvätt lime, bara en sådan sak.

På hemresan och högt över Sahara tänkte jag på Rolf Blomberg.

Han gjorde en safari 1956, fyra år tidigare hade Serengeti blivit nationalpark men organiserade resor dit var ännu i sin linda, därför valde Rolf en tripp till Kenya.

Han berättade om det i Folket i Bild och jag har skrivit om det i boken Folkhemmets äventyrare, men passagen är värd att upprepas.

Rolfs osvikliga humor skymtar här och var i texten. Som när han berättar om anspänningen, hur bespetsad han var inför mötet med ”det mörkaste Afrika” då han satt på flygplanet:

”Det var en hemsk upplevelse. Jag hade tänkt mig mötet med Afrika så helt annorlunda. Jag har läst och hört skildringar av dem som gjort denna flygfärd över Afrika och som berättat om allt underbart de sett från luften – öknar och berg och savanner, sjöar och floder, elefant- och buffelhjordar… Och jag hade ingenting sett. Jag hade tillryggalagt hela sträckan Kairo-Nairobi – flugit över halva Afrika – sovande!”

Rolf fick dock det hela reparerat av naturupplevelserna på land – ”det verkliga mötet med Afrika, det jag drömt om”.

Nästa år gör Arvidson & Arvidson en ny safari till Tanzania, till den planerar vi även ett unikt möte med den stora djurmigrationen från norrsidan – en massiv naturupplevelse som är få förunnad att vara med om!

Givetvis ingår fantastiska Serengeti, Ngorongoro och Tarangire samt fri tid på Zanzibar.

Så passa på att boka er redan nu för en oförglömlig upplevelse!

För mer information och program: kontakta Katarina Arvidson: katarina.arvidson@telia.com

One Response to SERENGETI – INTO THE WILD

  1. Lasse Jansson

    Vilken underbar upplevelse och minst lika underbar prosa du beskriver era äventyr på. Ingen kan förstå känslan av att höra lejonens dova rytande nattetid utan att ha upplevt det i verkligheten.
    Jag minns ett slagregn sen kväll strax norr om Durban. När ”donderstormen” upphörde prasslade det av alla vilda djur som tagit skydd för vädrets makter och skulle tillbaka till sina revir. När lejonen började ryta var ordningen återställd i djungeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*