I ARKIPELAGENS FAMN

Posted by on augusti 29, 2012

Tog en sjötaxi ut till saltpiskade Käringö i Bohuslän, blev ett par dagars research till ett kommande reportage om ostron.

Samt funderingar rörande ett nytt bokprojekt.

FOTO: WALTER REPO PÅ JAKT EFTER VÄRLDENS BÄSTA OSTRON

Lånade en vitmålad fiskarstuga med härligt knirrande brädgolv och utsikt mot Måseskärs fyr samt Skagens fyr vid horisonten.

När mörkret sänkte sig över ön blev det tid att fundera över en bit mat.

Krögaren Lars Olsson och hans Peterson’s krog är nu inne på sin tjugonde säsong. Köksmästare Sebastian Solli med sitt team levererar ostron, klockrent presenterad kalixlöjrom, pocherad hälleflundra med ett berg av riven pepparrot, en åttagradig Pouilly Fumé – ett rimligt recept för en afton i arkipelagen.

http://www.petersonskrog.se/Petersons.html

Kent Berndtsson med dotter Camilla Hofsten håller ön extra levande genom att ha stängt under sommaren och istället dra på för fullt under höst, vinter och vår.

Här står just ostron i centrum och då talar jag om Ostrea edulis, det ursprungliga europeiska ostronet.

Ett besök på Käringö är inte fulländat utan Kent och Camilla:

http://www.karingo.com/

http://www.karingo.com/boka.html

Efter ett svalkande morgondopp från Karingos brygga hade jag det mesta klart för mig.

Tror att endast runt 25 exemplar av min reportagesamling I brottets spår återstår i lagret, så passa på och köp nu:

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9173893056

Sedan blir det mer av äventyr och med koppling till både Rolf Blomberg och Moa Martinson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*