I KANOT TILL HUVUDJÄGARNAS LAND

Posted by on juli 3, 2012

Makalöst, för nu har jag även fått tag på ett exemplar av filmen som Rolf Blomberg förfärdigade hos jibaroindianerna under Ecuador-expeditionen, som måste ha skett 1936 och inte 1937.

Jag talar om Rolfs andra film och titeln är I kanot till huvudjägarnas land – Rolf är speaker och musiken står Eric Bengtson för, som hade gjort musik till en rad filmer, bland andra Anderssonskans Kalle med Thor Modéen och Hjördis Petterson.

Filmen som jag har funnit är original från 1936, 16 millimeter och ett otroligt loppisfynd från Eskilstuna.

Året innan, 1935, antogs en standard för optiskt ljud vad gäller 16 mm och formatet blev då standard för undervisningsfilmer, troligen kommer denna film från någon skola.

Att finna Rolf Blomberg-filmer i original från tiden torde vara snudd på omöjligt och jag kan inte tänka mig att det finns många exemplar av denna bevarade.

Expeditionen resulterade även i Rolfs andra bok, Högkvarter hos huvudjägare, och utgavs på Gebers 1938. Upplagan från 1951 har ett särdeles vackert omslag, som ni ser.

I Folkhemmets äventyrare – en biografi om forskningsluffaren Rolf Blomberg skriver jag om expeditionsmedlemmarna Rolf och den danske boxaren Henry Nielsen.

Inför mötet med jibaroindianerna tillverkades en kanot, vilket skildras både i Rolfs bok och i hans film. Sedan bar det ut på farliga farvatten.

One Response to I KANOT TILL HUVUDJÄGARNAS LAND

  1. Reine Larshans

    Härligt att så här i sommarvärmen få höra lite nytt om Blombergs äventyr i värmen när det väl begav sig s a s. Någon som vet vart man kan få tag på de filmer Blomberg gjort (exklusive de två långfilmerna som går att köpa via nätet)?
    Förresten, någon där ute i sommarsverige som hört något om Galapagosfilmen där Skarsgård medverkar. När får den Sverigepremiär?
    Mvh

    Reine Larshans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*