BLOMBERG, BORGMÄSTARE OCH BÖCKER PÅ VIFT

Posted by on maj 13, 2012

Café Strindberg vid esplanaden i Helsinki, Rolf Blomberg är med mig över en kaffe i smygande vårsol. Jag skriver på ett Blomberg-reportage till ett större magasin.

Walter Repo på Café Strindberg i Helsingfors.

Kom hem från skrivarstugan i Karelen, men tog strax flyget tillbaka till Helsinki, som är World Design Capital 2012 – världens designhuvudstad.

www.wdchelsinki2012.fi/sv

I torsdags gästade jag invigningen av paviljongen, ett trevligt party med president Sauli Niinistö samt Helsinkis överborgmästare och stadsdirektör Jussi Pajunen, som jag hade träffat tidigare på dagen.

Helsingfors borgmästare Jussi Pajunen och Walter Repo på Keskuskatu.

Givetvis besökte jag även Artek, som grundades 1935 av Alvar och Aino Aalto, Maire Gullichsen och Nils-Gustav Hahl.

www.artek.fi

Alltid en fröjd att uppleva företagets flaggskeppsbutik vid Esplanadparken – Eteläesplanadi 18. Alvar Aaltos möbler och belysning är i centrum, någon gång skall jag slå till på Aaltos eleganta Lounge Chair 43 från 1937.

Nu blev det istället Harri Hautajärvis praktverk Huviloita / Saunoja, en exposé över finsk design vad gäller stugor och sauna, utgiven av förlaget Rakennustieto.

www.rakennustieto.fi

En stor del av designhuvudstaden handlar om arkitektur.

Radisson Blu Plaza Hotel på anrika adressen Mikonkatu 23, är ett bra exempel på hur ny och äldre arkitektur kan samverka.

www.radissonblu.se/plazahotell-helsingfors

Så kallade designhotell blir ofta märkliga upplevelser. Handfat med inget utrymme för händerna under kranen. Själlösa rum av plast, omöjliga att trivas i.

På Plaza är det lätt att trivas och matsalen är något alldeles extra:

Framför hotellets glasmålningar i Juhos hall, beskyddade av Helsinkis stadsmuseum, slår det mig att även Rolf Blomberg och Araceli Gilbert träffade borgmästare och president i designsammanhang.

Rolf berättade om det i ett brev från Quito den 22 maj 1971:

”Kära Mamma! En glad nyhet för både oss och vår arkitekt, Mario Solís, är att vi tilldelats årets så kallade El Ornato-pris för snyggaste huset byggt i Quito, i vår prisklass.

På måndag den 24 maj, en nationell högtid, får Araceli och Mario mottaga ett diplom och en medalj från borgmästaren vid en högtidlig akt i stadshuset. Tidigare var det penningpris, men stadens affärer är nu så dåliga att dessa slopats, tyvärr.

Fortsättning den 25 maj:

På måndag eftermiddag begav vi oss till stadshuset för att mottaga priset. Det var väldigt ceremoniöst. Vi klev in mellan paraduniformerade soldater som skyldrade gevär och inte bara borgmästaren var där, utan även själve presidenten, inrikesministern och annat fint folk.

Det blev både medalj och diplom till Solís och Araceli och handskakningar med presidenten och applåder…”

För övrigt besökte jag Akademibokhandeln i Helsinki och fick höra att de hade beställt ett antal exemplar av min bok Folkhemmets äventyrare, redan före utgivningsdatum.

Men bokhandeln har ännu inte – ett halvår efter utgivning – fått böckerna från Förlagssystem.

Vad har hänt?

Akademibokhandeln, Finlands största bokhandel, beklagade. Det gör jag med och hoppas på leverans inom kort…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*