SÖREN GUNNARSSON OM FOTOGRAFEN ROLF BLOMBERG

Posted by on maj 3, 2012

Victor Hasselblad – Mannen bakom kameran.

Så heter en fängslande och välresearchad biografi om Sveriges kamerakung, utgiven av Journal 2006. Författare: Sören Gunnarsson.

Under mitt arbete med Folkhemmets äventyrare – biografin om forskningsluffaren och fotografen Rolf Blomberg – kom jag givetvis att läsa Gunnarssons bok.

En kall och insnöad afton besökte jag Hasselblads grav, i arkivet till denna blogg finner ni mer om det och personen Victor Hasselblad – gå in på Arkiv och titta.

Nu skriver Sören Gunnarsson om min bok på sin blogg:

http://www.gunnarssonforum.blogspot.se/2012/05/nar-rolf-blomberg-traffade-victor.html

Där berättar Gunnarsson om en del av innehållet i kapitel 15 i Folkhemmets äventyrare: ”Jakt med kamera” – om Rolf Blomberg som fotograf och hans möte med vännen Victor Hasselblad. Mötet skedde nästa två decennier innan Buzz Aldrin använde en hasselbladare då han fotograferade Neil Armstrong på månen.

Rolf Blomberg fick i uppdrag att testa ”denna, nya fantastiska wonder camera” under ”tuffa förhållanden”.

(bilden ovan är hämtad ur bildavsnittet i Folkhemmets äventyrare)

Gunnarsson nämner även att Blomberg figurerade i en Hasselbladannons, en intygsannons, och jag har ännu inte sett den, vore onekligen fint att få tag på den och införliva den till Blomberg-arkivet.

Här vill jag också passa på att tacka Sören Gunnarsson för en riktig toppenbok. Dessvärre är den lite av en raritet i dag, i stort omöjlig att få tag på.

Jag lånade boken på Universitetsbiblioteket här i Göteborg, men hoppas kunna finna ett eget exemplar vart tiden lider.

Mer Hasselblad-bilder och texter om Rolf Blomberg som fotograf kommer exklusivt här på bloggen framöver.

Folkhemmets äventyrare – en biografi om forskningsluffaren Rolf Blomberg – är alltjämt den mest sålda expeditionsboken på Adlibris 2011-2012 och ligger högt på topplistan över sålda reseskildringar.

One Response to SÖREN GUNNARSSON OM FOTOGRAFEN ROLF BLOMBERG

  1. johan månsson

    Appropå Rolf Blomberg som fotograf så villl jag tipsa om boken ”blomberg ecuador” som kom ut 2005, utgiven av förlaget Latin Web och Archivo blomberg. Rolfs fotografier skildrar 1940-60-talens Ecuador (naturfoton, stadsmiljöer, människor osv) dessutom en bibliografi och informationsdel om hans filmer. Kul och snygg bok texter både på spanska och engelska. Köpte den i Quito 2006 – vet inte om den går att få tag i nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*