EFTERLYSNING: STELLAN MÖRNER

Posted by on januari 31, 2012

Stellan Mörner bedrev skattjakt med Rolf Blomberg i det vilda, kartlösa Llanganati, Ecuador.

Jag har det mesta som har skrivits om Llanganati och planerar en ny expedition dit om något år. Under arbetet med min bok Folkhemmets äventyrare – en biografi om forskningsluffaren Rolf Blomberg har det varit en fröjd att läsa Rolfs dagböcker i ämnet och minst lika roliga är Stellan Mörners dagboksanteckningar.

Ett exklusivt utdrag, efter att Mörner har dragit sin revolver och skjutit en tapir i bergsmassivet:

”Trots att vi bara kommit några dagars färd den dagen, slog vi läger, flådde och styckade tapiren, stekte och rökte och åt. Andrade och jag delade på hjärtat. Aldrig har jag ätit bättre. Stekt tapirhjärta inne i Llanganatis vildmarker.

Efter maten kaffe och puro.

En glänta i djungeln med ett provisoriskt kök. Alla parasitväxter på träden, blommor gula och röda. Växter med blad som elefantöron. Enstaka papegojor. Mygg och flugor kan man hålla på avstånd med djungelolja. Solen, som kastar sina sista strålar mot lägerelden, där peonerna äter tapirkött så flottet rinner ur mungiporna.

Andrade ligger mätt och belåten och kanske lite småfull och röker en cigarillo.

En av peonerna har klättrat upp i ett träd för att hänga upp huden av tapiren. Jag skall försöka få med den hem. Livet är skönt.”

Nu undrar jag bara: var befinner sig Stellan Mörner i dag?

Jag skulle väldigt gärna vilja komma i kontakt med honom, så om någon kan tipsa mig om hur jag kan nå honom är jag väldigt tacksam.

Lämna bara en kommentar på denna blogg, så kommer er text till min mejlbox och utan att det publiceras på bloggen.

Klart är att Mörner vistades på Las Palmas, Kanarieöarna och vad jag har hört lär han vara kvar där…

3 Responses to EFTERLYSNING: STELLAN MÖRNER

 1. göran nilsson

  Skulle gärna läsa mer!

 2. Thomas Zipper

  Enastående blogg! Har läst ”Guld att hämta” som Rolf skrev, och är helt besatt av boken. Jag har inte läst mycket böcker i mitt liv, men kan säga att det här är den mest spännande läsning jag någonsin upplevt. Det gör en sugen på expeditioner till Llanganati. Och väcker även en och annan fråga och tanke kring andra äventyr det berättas om i början av boken.
  Vet vi när Mörner är född? Eller om han fortfarande lever? Kanske sitter han på mycket spännande information.

  Mvh/ Thomas

 3. Thomas Zipper

  Ursäkta. Kom in lite sent här på bloggen och har inte hunnit läsa igenom alla inlägg. Såg att han avled 2009. Jag beklagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*