VÄRLDEN I BLOMBERGS BOKHANDEL

Posted by on juli 19, 2011

August och Augusta, farföräldrar till folkhemmets äventyrare Rolf Blomberg.

Karl August Theofil Blomberg startade boktryckeri i hemstaden Lindesberg, vilket övertogs av Rolfs farbror Carl August Oriel Blomberg, därefter av fastern Eva Laura Katarina Blomberg 1894.

Men det var Blombergska bokhandeln som var navet i Lindes tillvaro.

Varje fredag kom bokpaketet från Stockholm med det senaste vad gällde äventyr och reseskildringar, en betydande genre vid tiden – den exotiska omvärldsbilden, stöpt av kolonialismen.

Bokhandeln fanns på nedre våningen av farföräldrarnas hem: Blombergska gården på Kungsgatan 48. Byggnaden står där än i dag.

I detta gula vinkelbyggda tvåplanshus från 1795, knuttimrat och med liggande spont på nedre våning, tillbringade Rolf delar av sommarloven. Hänryckt av krokodiler och kannibaler från bokhandeln.

Jag är säker på att en del av förklaringen till varför Rolf hade, som han uttryckte det, myror i byxorna och gav sig ut i världen återfinns i Lindesberg.

Rolfs farfar, farmor, far och fars syskon finner ni här:

http://www.blied.se/genealogi/stamtavlor/petter_ahlbom/0001/5_963.htm

Stort tack till Linda Blied som har sammanställt stamtavlan där Rolfs släkt ingår.

Rolfs pappa David Blomberg, den berömde möbelarkitekten från NK, ingick i en syskonskara om nio, varav två dog som spädbarn.

Denna förmiddag ägnar jag åt att sovra det torra släktmaterialet och försöka göra det till ett läsvärt bokkapitel med lite blod och liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*